Lue Linnea Niemisen syväanalyysi Sibelius-lukion musiikinopetuksen ja sushibuffetin eroista ja yhtäläisyyksistä.
Sibelius-lukio on musiikkiopintojen aarrearkku! Se tarjoaa huippulaadukasta ja motivoivaa opetusta kaikille musiikkilinjalla opiskeleville, riippumatta pääsykoepisteistä. Joillekin musiikkikursseille ja esimerkiksi sekakuoroon voivat osallistua myös tanssi- ja yleislinjalaiset. Mahdollisuus käydä ruokatauolla laulutunnilla tai laulaa samassa kuorossa ystäviensä kanssa on maailman siisteintä.

Alla olevan taulukon on laatinut Sibelius-lukion abiturientti, kaikkiruokainen musiikinystävä. Taulukko vertaa taidelukion musiikkiopintoja ja japanilaista ruokakulttuuria. Sibelius-lukion lähellä on useita mainioita sushi-ravintoloita, joiden palveluita opiskelijat (ja opettajat! Hoss. huom.) voivat halutessaan käyttää, jos ruokalassa ei sinä päivänä ole omaa lempiruokaa.
Sibiksen musiikkitarjonnan ja sushibuffetin erot ja yhtäläisyydet:
YHTÄLÄISYYDET
- Tarjolla kaikenlaista. Sibiksessä tosin on painotus grooven opettelussa ja yhtyesoitossa – sushibuffet painottaa äyriäisiä ja leväkääröjä. Sibiksessä on jopa oma äänitysstudio, jossa opiskelijat voivat taltioida töidensä tuloksia.
- Kaikesta ei tarvitse pitää. Jos Karita Mattila on suurin sankarisi, mutta etnobändi arveluttaa, voit valita klassisen laulun kursseja ja jättää balkanmusiikin muille. Samoin sushibuffetissa on ”ihan okei” herkutella pelkällä misokeitolla, jos oma lempiruoka ei ole aji eli piikkimakrilli. Sibiksessä kannattaa kuitenkin kokeilla jotain uutta! Esimerkiksi bändit ovat avoinna kaikille, ja sellistit voivat hyvin mennä testaamaan taitojaan vaikkapa rockbasistina.
- Ei haittaa vaikkei heti osaisi kaikkea. Ennen ensimmäistä pianotuntia ei tarvitse olla arvostettu kosketinguru. Myöskään moderni klassikko, puikoilla syöminen, ei ole este sushinautinnolle. Hakusanoilla ”how to use chopsticks” löytyy monia mainioita Youtube-videoita, joista katsoa mallia.
- Oiva tapa tutustua uusiin, mielenkiintoisiin ihmisiin. Viikottainen jazzbändi auttaa tuntemaan muita soittajia, joita jazz kiinnostaa. Bänditreeneissä voi syntyä kestäviä ystävyyssuhteita, vitsejä ja hauskoja vitsejä. Jaettu ilo – paras ilo! Samoin lounashetki on yksi parhaista tilaisuuksista jutella ja tutustua.

EROT
- Sibiksessä opin tie on ilmainen. Hyvä sushibuffet on usein melko tyyris opiskelijalle, mutta musiikinopiskelu ei kuluta lukiolaisen lompakkoa.
- Musiikiopinnoista saa lukiokursseja. Sibelius-lukiossa saa yhtä pätevän lukiokurssin derivaattaa käsittelevästä MAA7-kurssista kuin puolen vuoden viikottaisista kitaratunneista. Aktiivisella sushin syömisellä ei kuitenkaan viimeisimpien tietojen mukaan ole pystynyt kartuttamaan kurssisaldoaan.
- Poikkeava välineistö. Orkesteriharjoitus lienee hankala, jos oma viulu on unohtunut kotiin. Näiden tilanteiden välttämiseksi Sibiksessä on soitinvarasto, jonne voi turvallisesti ja kätevästi jättää soittopelinsä. Sushiravintolat taas tarjoavat usein vesilasit, lautaset ja syömäpuikot. Rippilahjaksi saatua Teema-astiastoa ei siis tarvitse pakata sushipäivänä reppuun.

Loppuhuomio: tahtipuikon, syömäpuikon ja peitepuikon sekoittaminen keskenään on aavistuksen kiusallinen tyylivirhe. Ne voi kuitenkin helposti erottaa toisistaan. Tahtipuikko on pisin, syömäpuikko toisiksi pisin ja peitepuikko lyhyin.
Soitin Laine Pickboy fiberglass -tahtipuikko: 34 cm
Coolstuff Star Wars -syömäpuikot, Luke Skywalker, sininen: 23 cm
Lumene Beauty base -peitepuikko: n. 7 cm
Teksti ja kuvat opiskelijoista: Linnea Nieminen
Sushi-kuva: Silvia Hosseini