Olipa kerran juhlat -tanssiesitys

Alkuvuodesta 2022 rakastettu tanssinopettaja Johanna Kajanus joutui jäämään sairaslomalle ja häntä kutsuttiin paikkaamaan tanssija ja koreografi Kaisa Nieminen. Hänen sijaisuutensa huipentui Olipa kerran juhlat -tanssiesitykseen.

Nimensä mukaisesti esitys vie katsojen nuoruuden juhliin. Koreografian draaman kaari on rakennettu tunnistettavasti kotibileiden ympärille, aina alkusiivouksesta loppuillan huumaan.

Valo- ja äänimestarit Tyko Tamminen ja Benjamin Chibulka tarjosivat jälleen taattua laatua audiovisuaalisella ja teknisellä puolella.

Tanssijat joutuivat esityksesäs koville, sillä he esittivät fyysisesti haastavan 45 minuutin esityksen seitsemän kertaa runsaan vuorokauden aikana.

Pyysimme show’n jälkeen Kaisaa kertomaan tarkemmin itsestään ja esityksestä.

1. Kerro hiukan itsestäsi ja siitä, miten päädyit luomaan Sibiksen tanssijoille koreografian? 

– ​Olen Kaisa Nieminen, koreografi ja tanssija. Tanssitaustani on katutansseissa, pääasiassa olen tanssinut hip hopia ja waackingia. Toimin niin katutanssin kuin esitystaiteen kentällä. Opiskelin koreografin maisteriopinnot HZT Inter-University of Dance Berlin yliopistossa. Päädyin Sibikselle, kun Johanna Kajanus pyysi minua sairaslomansa sijaiseksi. Olin aiemmin käynyt Sibiksellä sijaistamassa muutamia tanssitunteja ennen korona-aikaa.

2. Nimi ”Olipa kerran juhlat” jo paljastaakin mistä tanssi kertoo, mutta kuvaile vielä koreografian sisältöä ja tematiikkaa. 

-Juhlat päätyivät koreografian teemaksi, kun pohdin miten vähän korona-aikana on päästy tanssimaan ja juhlimaan yhdessä. Tuntui myös tärkeältä, että teema ja sisältö voisivat antaa energiaa tämän maailman tilanteen rinnalla elämiseen, pienen hengähdyksen ja yhdessäolon ilon.

3. Kerro hiukan projektista ja työskentelystä tanssijoiden kanssa?

-Projekti aloitettiin ennen talvilomaa ja harjoituksia oli noin kaksi kertaa viikossa, viimeisellä viikolla hieman enemmän ja pidempiä treenejä. Koreografia tehtiin yhdessä tanssijoiden kanssa: he ovat tuottaneet paljon liikemateriaalia, kehitelleet ideoita ja ottaneet eri kohtaukset omakseen. Koko illan pituisen tanssiesityksen luomisprosessissa olen tottunut siihen, että on enemmän ns. kokonaisia työpäiviä, joten projekti oli myös minulle uudenlainen ja jännittävä. Välillä tuntui, että kahden tunnin treenin aikana ei saanut paljoa tehtyä, mutta samalla tiesin, että aina tuntuu siltä, että aikaa saisi olla enemmän. Luotin siihen, että projekti tulee varmasti valmistumaan ja painotin myös tanssijoille, että esitys valmistuu ensi-iltaan mennessä ja saa lopullisen muotonsa lavalla. Lopun freestyle-rinkiosio saatiin kasaan ihan viimeisen treenipäivän aikana. Myös koristelut kokeiltiin vasta viimeisellä treeniviikolla. Tanssijoiden kanssa oli todella mukavaa työskennellä, ihania tyyppejä ja oli kiva nähdä, miten jokaisella on ihan oma tapansa tanssia ja esiintyä. Olen heistä ylpeä! Myös erityiset shout-outit valosuunnittelijoille Tykolle ja Benjaminille, vau! Kiitos myös Panu ja Emma! Tosi hienoa työtä kaikilta!

4. Kuinka tyytyväinen olet lopputulokseen, on palaute ollut hyvää?

– Olen tyytyväinen lopputulokseen. Tuntui, että ryhmä hioutui yhteen, heillä oli hauskaa yhdessä ja he ottivat esityksen omakseen, tekivät siitä oman näköisensä. Myös palaute on ollut hyvää ja innostunutta. Tuntui, että tanssijoiden energia tarttui yleisöön!

5. Esitys oli varsin fyysinen, miten esiintyjät jaksoivat punnertaa tiiviissä aikataulussa niin monta esitystä?

– Hyvä kysymys, tätä olen reflektoinut itse myös jälkikäteen. Ihanteellista olisi, että esityksen olisivat olleet jaettuna useammalle päivälle, ei ammattikentälläkään ole näin montaa esitystä päivässä, yleensä kaksi esitystä on aika maksimi. Yhden esityksen kohdalla neuvottelimme, että perutaanko se, mutta tanssijoiden kanssa päädyttiin kuitenkin siihen, että esitetään kaikki esitykset. Koen, että seitsemän esitystä oli kyllä hieman liikaa kahteen päivään. Toki esityksen sisällä on hetkiä hengähtää, mutta esiintyminen kuitenkin vaatii todella paljon läsnäoloa ja niin kuin sanoit, esityksestä tuli myös todella fyysinen. Tanssijat tekivät upeaa työtä ja olihan tämä omanlainen kokemuksensa. 

Teksti: Matias Koriseva ja Kaisa Nieminen

Kuvat: Johanna Kajanus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s