Musiikin lukiodiplomi – sulkee oven ja avaa uuden

On talvinen tiistai-ilta 25.1.2021. Sibelius-lukion juhlasalissa valmistellaan musiikin lukiodiplomin esityksiä. Kello lähenee viittä ja astun lavalle. Savu leijailee. Valot himmenevät. Esitys voi alkaa.

Musiikin lukiodiplomi on taidon- ja tiedonnäyte lukioaikaisesta musiikkiharrastuksesta. Se koostuu kirjallisesta osiosta ja usein myös konsertista. Esitykseensä diplominsuorittaja kokoaa kappaleita, jotka antavat parhaan mahdollisen kuvan hänen osaamisestaan.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on aaro-musiikkidiplomi.png
Jutun kirjoittaja Aaro Sihvonen vasemmassa reunassa koskettimissa.

Oman musiikkiprojektini nimi on ”Mitä matkalta tarttui – laulujani jokaiselle”. Sen kappaleet ovat omia sävellyksiäni, jotka myös halusin esittää kaikille. Esitykseen kuului kolme kappaletta, joista kahdessa soitin pianoa ja yhdessä lauloin. Tyyliltään kappaleet edustivat kolmea eri genreä: jazzia, hidasta rockia ja popia. Projektini tarkoitus on kehittää laulujen kirjoitustaitojani. Olen pitkään halunnut säveltää kappaleita, mutta en ole saanut kokonaista teosta valmiiksi. Projektin myötä opin, että minusta on laulujen tekijäksi.

Lukiodiplomi suoritetaan tyypillisesti lukiotaipaleen lopussa, minkä takia pidän sitä loppunäyttönä musiikin opinnoille. Se on kuin musiikin ylioppilaskoe. Musiikkidiplomi mittaa tekijänä kykyä arvioida ja toteuttaa omaa musiikillista kykyä. Sen avulla ei välttämättä avaa uraa musiikinalalla, mutta se auttaa musiikin jatko-opintoihin suuntautuneelle.

Diplomin suoritus vaatii monia musiikkiuralla hyödyllisiä taitoja, kuten kykyä säveltää ja aikatauluttaa oma projekti sekä motivaatiota harjoitella. Lisäksi se kysyy valmiuksia suunnitella oma esitys ja sen logistiikka. Diplomin tekemiseen tarvitaan myös paljon taustatukea. Omassa diplomissa tein yhteistyötä miksaajan, valomiehen, bändin ja muiden diplomintekijöiden kanssa. Näitä taitoja tarvitaan paitsi musiikki diplomin tekemisessä myös elämässä.

Sibelius-lukiossa nähtiin tänä vuonna monipuolinen kattaus lukion musiikkidiplomeita. Esityksistä pystyi erottamaan ammattilaismuusikon piirteitä niin taiteen esittämisen kuin sen tulkitsemisen puolesta. Timo Kalliokosken musiikkiprojekti ”Toiveita elämälle” jäi erityisesti mieleeni. Esityksen kokonaisuus oli sidottu tiukasti ja se tarjosi hetkiä, jolloin pystyi rauhoittumaan ja kuuntelemaan kaunista ja puhdasta sointia.

Vaikka suoritimme diplomimme ja vaikka lukio loppuu, musiikki ja yhteistyö eivät koskaan lopu.

Kuvia diplomi-illoilta:

Musiikin diplomeita ohjasivat tänä vuonna Reijo Aittakumpu ja Mirka Arola. Diplomi-esitykset järjestettiin kahden illan aikana, 25.1.2022 ja 27.1.2022. Diplomin suoritti yhteensä 11 opiskelijaa: Auri Behm, Timo Kalliokoski, Evert Gango, Peik Hietala, Meri Järvinen, Onni Leminen, Ea Nimell, Aamu Maunuvaara, Aaro Sihvonen, Veeti Tikkanen, Siiri Usm.

Keväällä järjestetään vielä kolmaskin suoritusilta.

Teksti: Aaro Sihvonen

Kuvat: Jesse Oikarinen, Stella Äikäs ja Aaro Sihvonen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s