Tanssilinjan 30-vuotissyntymäpäivä ja ”Vanhat sielut” -esitys

Sibelius-lukion tanssilinja juhli 30-vuotissyntymäpäiväänsä torstaina 8.12.2021. Sen kunniaksi kouluyhteisö pääsi ihailemaan Johanna Kajanuksen ohjaamaa Vanhat sielut -teosta. Tanssijat tarjosivat häikäisevän esityksen ja näyttivät upeilta valokeilojen hohdossa. Ensiesitys päättyi huimiin aplodeihin, jotka saivat Johanna Kajanuksenkin liikuttumaan. Tanssiopettajamme Johanna, Leena Nordberg ja heidän edeltäjänsä ovat tehneet valtavan työn vakiinnuttaessaan tanssin oppiaineeksi. Heidän työnsä on ollut myös valtava palvelus koko suomalaiselle tanssitaiteelle!

Koulumme reportteri kävi haastattelemassa Johanna esityksen jälkeen:

Mistä sait idean “Vanhat sielut” -teokseen?

Kaikki lähti siitä liikkeelle, kun luin Eveliina Talvitien kirjan ”Vanha nainen tanssii”. Siinä sanotaan, että “nekin, jotka eivät ole vielä vanhoja, haluaisivat joskus tulla sellaisiksi”. Tämän jälkeen aloin miettiä, että aina puhutaan vain siitä, kuinka jokaisen ihmisen sisällä asuu lapsi, mutta entä jos asian kääntäisi toisinpäin: niin että jokaisen ihmisen sisällä asuisi pieni vanhus. Mitä vanhempi se vanhus siellä on, sitä viisaampi on myös sen sielu. Eikä kyse ole nyt vain biologisesta iästä vaan henkisestä viisaudesta.

Kerro hiukan ”Vanhat sielut” -projektista ja tanssin koreografiasta.

Projektin alussa mietimme tanssijoiden kanssa elämää: miten se kulkee ja mitä kaikkia juhlia, nousuja ja tragedioita se pitää sisällään. Työstäessämme projektia jaoin tanssijoille erilaisia maalauksia vanhoista ihmisistä, joista jokainen tanssija valitsi yhden hahmon itselleen. Tämän jälkeen he loivat oman koreografiansa omalle hahmolleen. 

Kerro lyhyesti mitä tanssi merkitsee sinulle?

Tanssi on intohimoa ja tapa olla tässä maailmassa. Se on keino käsitellä erilasia asioita, mutta ennen kaikkea sen avulla voi kommunikoida ja ilmaista omia tunteita. Konkreettisemmin tanssi on minulle työ. Sibelius-lukion tanssinopettajana ajattelen paljon tanssin merkitystä ja sitä, jatkavatko opiskelijat tanssia ammatikseen lukion jälkeen, sillä tanssitaide antaa sellaisen pääoman, jota ei oteta pois. Tanssissa omaksutut taidot ja kokemukset voi ottaa mukanaan vaikka suuntaisi mihin tahansa elämässään. Tanssi on myös tapa tehdä tästä maailmasta parempi paikka.

Mitä mieltä olet meidän koulumme tanssijoista?

Meidän koulumme tanssijat ovat aivan upeita. Ohjatessani ”Vanhoja sieluja” sanoinkin heille, että en meinaa uskoa todeksi, miten helppoa projektin vetäminen on ollut. Kaikki tanssijat työskentelivät ammattimaisesti ja nappasivat heti kaikista ideoistani ja vinkeistäni kiinni. He antoivat itsestään kaiken ja olin hyvin liikuttunut yhteistyöstämme. En uskoisi, että missään muualla olisi näin upeita tanssijoita kuin Sibiksessä. Heidän kanssaan työskenteleminen ei tunnu edes työltä.

Kortin tanssinopettajille maalasi kuvataiteen opettaja Juulia Jurvanen.

Teksti: Elisa Lo ja Matias Koriseva

Kuvat: Elisa Lo, Maiju Aho ja Leena Nordberg

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s