Opettajat Helsingin kaupungin jalkapalloturnauksessa

Helsingin kaupunki järjesti työntekijöilleen jalkapalloturnauksen. Sibelius-lukion liikunnan opettaja Josefina Koski ilmoitti myös meidän koulustamme joukkueen – Sibiksen Ponnistuksen – mukaan taistelemaan kunniasta ja maineesta.

Sibiksen Ponnistus sai liikkeelle nimivahvan joukkueen. Opettajista mukana lähtivät Josefinan lisäksi englannin ja ruotsin opettaja Juha Salo, musiikin opettaja Ville Kyttälä, uskonnon, filosofian ja elämänkatsomustiedon opettaja Outi Raiskinmäki, matematiikan opettaja Anne Salo, äidinkielen opettaja Matias Koriseva ja kuvataiteen opettaja Juulia Jurvanen. Aivan viime metreillä mukana lupautunut Hannu ”Kuolettaja” Sorsa joutui jäämään polveen iskeneen noidannuolen vuoksi sivuun.

Joukkueen kapteenina toimi liikunnan opettaja Josefina Koski.

Turnaus alkoi lauantaiaamuna kukonlaulun aikaan, jo klo 8.00. Sääennusteiden lupaamasta auringosta ei näkynyt vilaustakaan, vaan ilma oli kolea ja tihkusateinen. Josefinan vetämästä alkulämmittelystä huolimatta osa opettajista tärisi vielä kylmästä ja osa ehkä jännityksestäkin ensimmäisen ottelun alkuvihellyksen halkoessa ilmaa.

Ensimmäisenä Sibiksen Ponnistusta vastassa oli kovaksi joukkueeksi tiedetty FC Ogeli. Peli alkoi kuitenkin Sibiksen Ponnistuksen totaalisella hallinnalla; pallo liikkui ja opettajat liikkuivat, ja Ogelin pelaajat joutuivat juoksemaan pallon perässä hiki hatussa. Alkuminuutit paljastivat, että monta kieltä sujuvasti puhuva Juha Salo hallitsi virtuoosimaisesti myös sen kaikista tärkeimmän kielen eli jalkapallon universaalin kielen. Hänen tarkat syöttönsä rytmittivät sibisläisten hyökkäyspeliä. Mutta kuten niin usein urheilussa, taitopeliä ei palkita, vaan kesken sibisläisten ankaran painostuksen vastustaja iski. FC Ogelin nopea laitahyökkääjä karkasi puolustukselta ja laukoi vastustajan ensimmäisestä hyökkäyksestä tulisen tykin ohi maalia vartioineen Josefinan.

Sibisläiset sisuuntuivat takaiskusta ja iskivät nopean tasoituksen. Puolustuksessa ja keskikentällä ahkeroinut Ville Kyttälä antoi puhkovan läpisyötön Matias Korisevalle, joka ohitti maalivahdin ja sijoitti pallon varmasti tyhjään maaliin.

Tämä jälkeen vastustaja otti ottelun hetkellisesti haltuunsa ja pääsi iskemään kaksi maalia. Matias Koriseva sen sijaan hyytyi kahteenkin otteeseen hyvässä maalipaikassa. Kertaalleen vastustajan maalivahti, jolla tuntui olevan käsiä ja jalkoja kuin hämähäkillä, venyi myös uskomattomaan torjuntaan Juha Salon kudin lentäessä vastustamattomasti kohti maalin yläkulmaa.

Lopulta Sibiksen Ponnistuksen kiri tuotti tulosta ja Matias Koriseva pääsi kaventamaan ottelun 2-3:een. Jälleen kerran syötön tarjoili keskikentän orkesterinjohtaja Ville Kyttälä, ja Matias lirutteli pallon maalivahdin ohi alanurkkaan runollisen haltuunottonsa jälkeen.

Lopussa vastustaja kaunisteli loppulukemiksi vielä 4-2, kun Ogelin keskikentän karjun toiveikas roiskaisu sattui tippumaan juuri yläriman alle.

Juonikas Ville Kyttälä tarjoili maalipaikkoja ensimmäisissä otteluissa pelikavereilleen.

Myös seuraava vastustaja, Ensilinjalaiset, tiedettiin yhdeksi turnauksen ennakkosuosikeista. Maaliin vaihdettiin Juha Salo ja Josefina otti laitapakin tontin, jolla hän hääri varmaotteisesti lopputurnauksen ajan.

Peli alkoi vastustajan painostuksella. Tosin kovakuntoisen Anne Salon aggressiivinen prässipeli tuotti jatkuvasti vaikeuksia hyvästä syöttöpelistä tunnetulle vastustajalle. Samoin laitapakkina pelannut nopeajalkainen Outi Raiskinmäki masensi kerta toisensa jälkeen vastustajan tähtilaiturin. Tasaisen alun jälkeen Ensilinjalaiset siirtyivät johtoon Sibiksen Ponnistuksen huolimattoman pelinavauksen seurauksena. Juha Salo ja Matias Koriseva –”Äly ja Väläys” – sortuivat liikaan itsevarmuuteen ja vastustasi ryösti heiltä pallon vaarallisen lähellä maalia. Ja samassa peli olikin vastustajalle 1-0.

Sibiksen Ponnistus kuitenkin sisuuntui. He alkoivat lyödä painetta vastustajan maalille sillä seurauksella, että Ensilinjalaiset joutuivat turvautumaan rumaan peliin. Laidalta karannut Ville Kyttälä kaadettiin soolonsa päätteeksi tylysti takaapäin ja tuomarin oli pakko viheltää pilliin. Vapari hyvästä paikasta Sibeliuksen Ponnistukselle. Pallon taakse asettui maestro itse, Ville ”Vihreän veran shakkimestari” Kyttälä. Ja Sibiksen tasoitus oli yksi turnauksen hienoimmista maaleista. Villen millintarkka keskitys löysi maalin suulta omiin korkeuksiinsa hypänneen Matias Korisevan, joka puski pallon varmasti Villen banaanipotkua hölmistyneenä ihailleen maalivahdin.

Hurmioituneena Sibiksen Ponnistus jatkoi vastustajan maalin hätyyttelyä. Josefina Koski pelasi pallon keskustaan Matiakselle, joka pääsi rauhassa etenemään kohti vastustajan maalia. Hän yritti ovelaa seinäsyöttöä Anne Salon kanssa, mutta aivan viime hetkellä vastustajan maalivahti heittäytyi Matias Koriseva – Anne Salo –tikitaka-kombinaation väliin. Ja kuten Ogeliakin vastaan vastustaja iski heti Sibiksen Ponnistuksen hyökkäyksen jälkeen. Hyökkääjien jäädessä harmittelemaan tilannetta vastustaja kuritti sibisläisiä vastahyökkäyksellään. Maalillaan Juha Salo ei ehtinyt edes kissaa sanoa, kun takana reppu heilahti.

Kahden pelin rasitus alkoi jo näkyä siistiin sisätyöhön tottuneissa opettajissa. Jos voimien ehtymistä ei lasketa, suurinta tuskaa opettajille aiheuttivat kipeytyneet varpaat. Yleensä urheilu- ja taidealalla ongelma on siinä, että täytettävät saappaat ovat liian suuret, mutta Sibelius-lukion opettajien kohdalla asia meni juuri toisin päin: kengät, joihin heidän piti asettua, osoittautuivatkin liian pieniksi…

Seuraavaksi vastaan asettui Toiseen asteen huopaajat. Ottelu oli ensimmäinen, johon Sibiksen Ponnistus lähti ennakkosuosikkina. Eivätkä opettajamme lamaantuneen paineen alla, vaan jälki oli rumaa. He hakivat ottelusta ylivoimaisen 3-0-voiton. Maalinteon aloitti Matias Koriseva harvinaisella tavalla. Hän laukoi maalin suoraan kulmapotkusta. ”Onnekasta vahinkoa” ja ”tuulen avustamaa onnenkantamoista” huudeltiin, mutta Matiaksen mukaan kyse oli ”taidosta” ja ”oveluudesta”. Myös seuraava maali oli Matiaksen käsialaa. Tällä kertaa hän pääsi potkaisemaan pallon helposti maaliin Juha Salon keskityksen jälkeen. Anne Salo taisteli ensin pääpallosta, joka putosi suoraan Matiaksen jalkoihin. Maali oli Matiakselle jo turnauksen viides.

Anne Salo ja Outi Raiskinmäki – oikean laidan tutkapari.

Kolmannesta maalista vastasivat uudet tekijät. Anne Salo pujotteli ovelasti laidallaan puolustajat nippuun ja laukoi kohti etukulmaa, mutta maalivahdin loistava jalkatorjunta blokkasi Annen yrityksen. Pallo kuitenkin kimposi tilanteen haistaneelle Juulia Jurvaselle, jonka tulinen tekonurmea nuollut alanurkkalaukaus – ”myyräntappaja” – painui tolpan juureen.

Puolustussuunnassa Outi Raiskinmäen ja Josefina Kosken miesvartiointi pimensi täysin vastustajan tähden pyristelyt. Puolustuksen viimeisenä lukkona luuti Juha Salo.

Myös seuraavaan otteluun Sibis lähti hienoisena ennakkosuosikkina. Siinä Sibiksen Ponnistus kohtasi kollegansa Stadin AO:n. Rankka turnaus oli karsinut vastustajan miehistöä ja he joutuivat pelaamaan vajaalukuisena. Sibelius-lukion opettajat eivät kuitenkaan olleet tulleet Pirkkolaan antamaan armoa ja sääliä, vaan etenkin Juulia Jurvanen ja Anne Salo aloittivat pelin ammattiurheilijan mentaliteetilla. Heti ottelun alkuun kaksikko iski kahteen kertaan. Josefina Koski käynnisti laidaltaan hyökkäyksiä Anne Salolle, joka huijasi laitapuolustuksen kebab-kioskille ja syötit matemaattisen tarkasti maalin eteen, jossa cristianoronaldomaiseen vireeseen päässeen Juulian vuoroin oikean jalan, vuoroin vasemman jalan siveltimen vedot maalasivat tulostaululle luvut 1-0 ja 2-0. Ottelun loppuhetket vastustaja osasi pitää Juulian punaiset nappulakengät tarkassa vartioinnissa. Tällä kertaa maalilla pelannut Juha Salo ei joutunut torjuntatöihin, Matias Korisevan, Ville Kyttälän ja Outi Raiskinmäen torjuessa vastustajien heikot hyökkäykset.

Juulia Jurvanen oli ottelun paras pelaaja Stadin AO:ta vastaan. Hän teki turnauksessa kolme maalia.

Viimeinen ottelu oli Sibiksen Ponnistukselle kuin finaali. Siinä ratkaistiin pronssimitallin kohtalo. Siitä sibisläisten kanssa taistelivat Letkeät Lanteet. Ottelu eteni Sibiksen Ponnistuksen komennossa, mutta uhrautuen maaliaan puolustaneet Letkeät Lanteet torjuivat kerta toisensa jälkeen taidelukiolaisten yritykset. Kahteen otteeseen ansaittu maali oli lähellä. Heti ottelun alussa Anne Salo syötti pallon keskustaan, mutta Outi ei aivan päässyt siirtämään palloa maaliin puolustaja roikkuessa hänessä takiaisen tavoin kiinni. Ottelun loppupuolella Josefina Koski pelasi Matias Koriseva irti laidalta ja hän eteni lupaavasti maalia kohti, mutta hänen syöttönsä ei aivan tavoittanut Anne Saloa maalin edessä.

Viimeisillä minuuteilla Sibiksen Ponnistus kokeili uutta, shakista tuttua taktiikkaa. He nostivat ”tornit ylös”, eli raamikas Juha Salo hiippaili puolustuksesta hyökkäykseen Outin, Juulian ja Anne tueksi. Matias ja Josefina jäivät varmistamaan omaa maalia.

Juha Salo uurasti turnauksessa lähes kaikilla pelipaikoilla: maalivahtina, keskuspuolustajana, keskikentällä ja keskushyökkääjänä.

Hyökkääjät joutuivat kuitenkin Letkeiden Lanteiden puolustuksen ankaraan puristukseen, eivätkä Matiaksen ja Josefinan syötöt tavoittaneet heitä maalin edessä. Peli päättyi tasapeliin 0-0, mutta opettajien pettymys vaihtui nopeasti iloon, kun he tajusivat, että maalieron turvin he kuitenkin ovat lopullisessa sarjataulukossa Letkeiden Lanteiden edellä.

Opettajat tyytyväisinä pronssisijan varmistuttua.

Viimeisen pelin jälkeen tyytyväisyys loisti opettajien kasvoilta. Joukkue oli yhtenäinen ja hyvähenkinen, ja pelillinen vastuu jakautui tasaisesti kaikkien opettajien kesken. Kolmas sija oli loistava suoritus kovatasoisesta turnauksesta, joka päättyi lopulta FC Ogelin voittoon. Toisen sijan nappasi Ensilinjalaiset. Kirkkaammatkin mitalit olisivat kuitenkin olleet Sibiksen Ponnistuksen ulottuvilla – ehkä ensi vuonna sitten.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s