Rohkeutta, luottamusta ja uusia keinoja omaan ilmaisuun Musiikkiproggis 2-kurssilla

Proggis oli tarkoitettu kaikille musiikin ilmaisusta, tulkinnasta ja improvisoinnista kiinnostuneille. Lähestyimme asiaa teatteri-ilmaisun näkökulmasta, joten kurssiin kuului valittujen laulujen tekstin tulkintaa, lavailmaisua, improa, heittäytymis- ja vuorovaikutusharjoituksia. 

Tavoitteita saada rohkeutta, luottamusta ja uusia keinoja omaan ilmaisuun oli kurssilla toteuttamassa kolme teatterin kovaa ammattilaista:  

VEERA RAILIO, laulaja, muusikko, musiikkiteatterin tekijä   

JUHANI MAIJALA, teatteri-ilmaisun ohjaaja  

MARKUS FAGERUDD, säveltäjä, muusikko, musiikin ”genreguru”, musiikkiteatterin pioneeri, Teatterikorkeakoulun musiikin lehtori  

Markus Fagerudd valmentaa ryhmää

Vierailijoiden työpajojen lisäksi proggiksen aikana harjoiteltiin omat laulut minimaalisilla säestyksillä omia ideoita hyödyntäen joko duoina tai yksin. Etäopetus oli hetkittäin todella haastavaa, joten seitsemän musiikkivideon kuvausaikataulu venyi pitkälle 5 jaksoon. Videoiden tuottaminen, kuvaus, dramatisointi, lavastus, kuvauspaikkojen etsiminen ja puhumattakaan loppueditoinneista oli myös meille vetäjille todella opettavaista.  

Voit katsoa muutaman laulun esityksen linkkien kautta! 

Timo Kalliokoski: ”En valinnut asiaa”

https://hkiopev-my.sharepoint.com/:f:/g/personal/tuomeha_edu_hel_fi/EuTIgn9YuR1Lo3EFvKlLw8YBAbbp3d5u5S9LI7xrwwvJ_g?e=Tzoihj

Ea Nimell ja Inka Karppi: ”Rakkauden jälkeen”

https://hkiopev-my.sharepoint.com/:f:/g/personal/tuomeha_edu_hel_fi/EuTIgn9YuR1Lo3EFvKlLw8YBAbbp3d5u5S9LI7xrwwvJ_g?e=Tzoihj

Veera Huppunen, Venla Korhonen ja Timo Kalliokoski: ”Saastepilkku” 
Helmi Ojaluoma: ”Niin aikaisin” 
Anna Bäckman ja Vilja Vaarnamo: ”Lounatuulii” 
Daniela Brick, Venla Korhonen, ja Okko Tuura: ”Lautturi” 
Venla Ingalsuo ja Mariia Lähde: ”Jos rakastat” 

Opiskelijan kokemus kurssista:  

  
Viime syksynä taisi Tuula vinkata, että ovat Hannan kanssa järjestämässä uutta kurssia, jonka ajatteli ehkä kiinnostavan minua. Kurssin teemaksi tulisi musiikin presentaatio ja tulkitseminen elein ja liikkein. Näyttelyä laulun sanoihin ja tunnelmiin sukeltaen, kuulosti kovin tutulta, just omalta jutulta.  

Kyseinen kurssi sitten järjestettiin 4. jaksossa ja olin innokkaana mukana, vaikka tosin ruudun takana. Etäopetus toi omat  haasteensa opiskeluun, saati sitten projektien tekemiseen, mutta kurssin pienen ryhmäkoon takia saimme kaikki lopuksi kokoontua tällä pienellä “tukiopetukseen” tulevalla porukalla.  

Kurssin aikana rakensimme pareittain omia projektejamme, joiden pohjina toimivat suomalaiset klassikkokappaleet. Itse valitsin työstettäväksi Lounatuulen laulun, joka oli jo lapsuudesta rakas. Kurssin aikana siitä tuli vedettyä varmasti kymmenen erilaista hauskaa versiota, ja se oli kuin leikkimistä konsanaan!  

Tunneilla kävi kolme erilaista, omalla tavallaan mahtavaa ja kummallista, teatterin maailmaan tutustunutta ohjaajaa. He vetivät kaikki omia harjoitteitaan, joihin kuului tyypillisimmin improvisointi, liikkuminen ja voimakkaat tunteet. He kuuntelivat, katselivat ja hioivat oppilaiden projekteja kaikki omiin suuntiinsa. Oli mielenkiintoista huomata, miten ohjaajan vaihtuessa oma ja toistenkin kurssilaisten projektit kääntyivät aina jollain lailla ympäri.  

Kaikista mielettömintä oli kuitenkin se, miten jokainen meistä oppilaista uskaltautui pikkuhiljaa enemmän ja enemmän heittäytyä omaan tekemiseensä ja improvisoi suoraan sydämestä, vaikka ihmettelevät katseet aluksi pelottivatkin varmasti omalla tavallaan jokaista. Kukaan ei kuitenkaan ollut kurssilla tuomitsemassa, päinvastoin. Kaikkia kannustettiin kokeilemaan uusia haasteita ja mestarisuorituksille aploodeerattiin villinä.  

Toivon tosiaan, että tämä kurssi säilyisi Sibiksessä. Sillä kun on varmasti yhtä paljon annettavaa muillekin opiskelijoille, kuin meille, jotka siitä nyt pääsimme ensimmäisenä nauttimaan.  

Anna Bäckman  

  

Juhani Maijalan johdolla harjoiteltiin ilmaisua eri leikkien kautta  

  Toisen opiskelijan kokemus kurssista:  

Lähdin musaproduktiokurssille tavoitteenani saada lisää rohkeutta esiintymiseen ja ilmaisuun. Kurssille osallistuminen jännitti paljon, mutta mahtavien ohjaajien avulla ylitin itseni ja sain paljon uusia näkökulmia esiintymiseen. Erilaisten harjoitusten tekeminen mukavassa porukassa oli kehittävää ja tunneille oli aina hauska tulla. Kurssi huipentui karonkkaan, jossa katsoimme kuvaamamme hienot musiikkivideot.  

t. Helmi Ojaluoma  

Veera Railio jakoi vinkkejä näyttelijän ja laulajan näkökulmasta  

 ONNISTUNUT HIENO KURSSI!  

KIITOS JUHANI, MARKUS, VEERA JA OPISKELIJAT!  

Teksti ja kuvat: Hanna-Maaria Tuomela ja Tuula Kulhua  

  

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s