Tanssin lukiodiplomi tukee ja kuvaa taiteellista kehitystä

Tanssin lukiodiplomeihin kuuluu kaksi osaa: kirjallinen ja tanssillinen osuus. Kirjallinen osuus koostuu tutkielmasta, jonka tekeminen aloitetaan jo toisena lukiovuonna. Tutkielmassa opiskelija valitsee itseään kiinnostavan aiheen, joka liittyy jollakin tavalla tanssiin. Tutkielmaan kuuluu kirjallisen materiaalin hyödyntäminen ja aiheen tutkiminen opiskelijan valitseman tutkimusmenetelmän näkökulmasta.

Oma aiheeni oli “Nuorten tanssijoiden seksualisointi kaupallisessa tanssissa”. Pohdin esimerkiksi, miten seksualisointi näkyy nuorten tanssijoiden elämässä ja millaisia vaikutuksia sillä voi olla psykologiseen kehitykseen. Vaikka tutkielman tekeminen oli työlästä, itseään kiehtovasta aiheesta kirjoittaminen oli mielenkiintoista ja mukaansatempaavaa.

Tanssillisessa osuudessa opiskelija luo oman teoksen. Oma teokseni “Ja se oli mukavaa” oli improvisaatioteos, jossa olivat mukana itseni lisäksi ystäväni Maija Horko, Ninja Törmä, Sini Hiipakka, Anniina Istukaissaari, Lotta Hämäläinen, Iida Saarela ja Lili Lampén.

Teoksella halusin kuvata omia lukiovuosiani Sibelius-lukiossa. Siksi valitsinkin teokseeni kappaleen, joka oli tuttu koulun balettikurssilta ja toteutin teoksen yhdessä ystävieni kanssa, joihin olen näiden kolmen vuoden aikana päässyt tutustumaan. Lisäksi teoksen tavoitteena oli antaa katsojille mahdollisuus nähdä ja kokea jotain sellaista, jota he olivat mahdollisesti itsekin kaivanneet kuluneen vuoden aikana: toivoa, iloa ja energisyyttä. Ajattelen, että teos oli täsmällinen kuvaus suosikkihetkistäni Sibelius-lukiossa ja itsestäni tanssijana. Muistelen näitä viimeisiä lukiolaisuuden hetkiä varmasti lämmöllä myös tulevaisuudessa.

Teksti: Ester Seppänen

Kuvat: Johanna Kajanus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s