Sibelius-lukion opiskelija Albert Slotte 19C palkittiin Visim Oy:n fysiikkastipendillä. Haastattelussa Albert kertoo suhteestaan luonnontieteisiin ja antaa neuvoja fysiikan opintoihin. Sibelius-lukio onnittelee Albertia hienosta saavutuksesta!
Stipendin perusteluina olivat:
Albert on suorittanut fysiikan pakolliset ja valtakunnalliset syventävät kurssit 1,5 vuodessa erinomaisin oppimistuloksin. Ryhmätöissä opiskelija Albert Slotte on aina avulias, neuvoo muita ja on käytökseltään esimerkillinen.

Miksi olet kiinnostunut luonnontieteistä? Miksi olet kiinnostunut fysiikasta?
Luonnontieteet ovat aina kiinnostaneet minua. En oikeastaan tiedä miksi juuri luonnontieteet alun perin alkoivat kiinnostaa minua, mutta olin jo ala-asteella kiinnostunut siitä miten eri asiat toimivat ja siitä mistä asiat johtuvat.
Fysiikka oli aina suhteellisen helppoa minulle ja sen takia siihen oli helppo tykästyä ja kiinnostua. Fysiikka on myös niin loogista, että nuorena oli kiinnostavaa nähdä miten kaikki osat sopivat yhteen. Fysiikka on myös aina ollut jotenkin paljon konkreettisempaa ja minun kiinnostuksiini sopivampaa kuin esim. kemia.
Mitä harrastuksia sinulla on?
Pianon- ja sellonsoitto, laulu sekä partio.
Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on lukion jälkeen?
Lukion jälkeen minun olisi tarkoitus jatkaa opiskelua yliopistossa. En vielä ole täysin varma, siitä minne ajattelin lähteä ja mitä tarkalleen ottaen tulen opiskelemaan. Tulen luultavasti kuitenkin opiskelemaan jotain soveltavaa tiedettä, jossa pääsen käsittelemään montaa luonnontieteen osa-aluetta.
Millaisia neuvoja antaisit fysiikan opiskeluihin? Millä menetelmillä opit itse parhaiten fysiikkaa?
Fysiikkaa opiskellessa kannattaa, ainakin omien kokemuksieni perusteella, tehdä paljon tehtäviä, opiskella paljon teoriaa ja pysyä kurssin aikataulussa. Kurssin aikana käydään läpi niin paljon eri asioita, että kaiken oppiminen viimeisen viikon aikana on melko mahdotonta. Eli joka oppitunnin jälkeen kannattaa tehdä ainakin pari tehtävää. Tämän lisäksi fysiikassa kannattaa myös lukea niin paljon teoriaa, että ymmärtää miten käsitellyt asiat toimivat ja miten ne sopivat yhteen. Tällöin soveltavat ja monimutkaisemmat tehtävät kokeessa helpottuvat huomattavasti.
Kannattaa myös muistaa, että vaikka fysiikan tehtäviin usein kuuluu laskemista ja laskukaavoja, niin fysiikka on paljon muutakin. Ei siis kannata kohdistaa kaikkea aikaa ja energiaa laskemiseen.
Visim Oy on oululainen fysiikan opetusmenetelmien kehittäjä, jonka digitaalisessa palvelussa yrityksen tuottamia fysiikan mittausvideoita ja tehtäviä voidaan hyödyntää opetuksen tukena havainnollistamisessa, mittausten suorittamisessa ja tulosten analysoimisessa.
Teksti Albert Slotte ja Jarkko Sievi, kuva Albert Slotte.