Etäopetusta fysiikassa

Poikkeusajan etäopetusta ja etäopiskelua on takana jo useita viikkoja. Fysiikan lehtori Jarkko Sievi kertoo, miten fysiikkaa opetetaan etänä.

Fysiikan etäopetus lähti hyvin käyntiin. Fysiikan oppitunnit pidetään työjärjestyksen mukaisesti etänä. Opiskelussa käytetään sähköisiä oppimateriaaleja ja Teams-verkkoalustaa, jotka useimmille opiskelijoille tuttuja jo aiemmista fysiikan kursseista. 

Fysiikan oppiaineelle on ominaista ilmiöiden havainnointi kokeellisia töitä ja mittauksia tekemällä.  Kokeellisten töiden tekeminen etänä ei onnistu perinteisellä tavalla, joten avuksi on otettu fysiikkavideot, simulaatiot ja valmiit mittausaineistot. Fysiikan kokeet pidetään tavallisesti suljetussa Abitti-järjestelmässä, joka ei ole käytettävissä etänä. Siispä kokeetkin pidetään etäkokeina, joka täytyy koetehtävien valinnassa ottaa huomioon.

Jarkon etätyöpisteella opetus sujuu tehokkaasti.

Haastavimmaksi asiaksi etäopetuksessa on osoittautunut verkkoalustojen (Teams, Wilma) ruuhkautuminen ja hidastuminen käytössä.

Positiivista on ollut huomata, kuinka hyvin opiskelijat osaavat käyttää sähköisiä työkaluja ja sähköisiä verkkoalustoja. Opiskelijat ovat suhtautuneet pääosin positiivisesti etäopetukseen ja osallistuneet aktiivisesti etätunneille. Myös harjoitustöiden ja ryhmätöiden tekeminen on sujunut mutkattomasti ja fysiikan kursseilla on edetty aikatauluissa.

Työskentelyä kannattaa tauottaa, koska etäopiskelu kuormittaa aivoja lähiopetusta enemmän. Taukojen aikana voi käydä vaikka ulkona kävelyllä, venytellä, voimistella, kuunnella musiikkia, soittaa ystävälle tai tehdä jotain muuta opiskelusta poikkeavaa.

Teksti ja kuvat: Jarkko Sievi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s