Sibelius-lukiolaisia hiukkasfysiikan Masterclasses-tapahtumassa

Sibiksen opiskelija Essi Laakko raportoi päivästään Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella, jossa fysiikasta kiinnostuneet lukio-opiskelijat tutustuivat hiukkasfysiikkaan innostavassa Masterclasses-tapahtumassa.

CERN-tutkimuskeskus, Helsingin yliopiston fysiikan laitos, Fysiikan tutkimuslaitos ja LUMA-keskus järjestivät lukiolaisille International Masterclasses -tapahtuman keskiviikkona 4.3. Kumpulan kampuksella. Tapahtumassa tutustuimme ensin luentojen ja käytännön työskentelyn avulla hiukkasfysiikkaan ja päivän lopuksi osallistuimme videokonferenssiin CERN:in tutkijoiden ja muiden eurooppalaisten opiskelijoiden kanssa.

Aamupäivän luennoilla opimme hiukkasfysiikan perusteita ja tutustuimme CERN:in hiukkaskiihdyttimen toimintaan. Lisäksi meille kerrottiin fysiikan opinnoista Helsingin yliopistossa.

Iltapäivällä jatkoimme hiukkasfysiikkaan tutustumista käytännön työskentelyn avulla. Jokainen ryhmä sai tutkittavakseen sata erilaista törmäysdataa, joiden avulla tutkimme muodostuneita hiukkasia. Kerätyt tutkimustulokset yhdistettiin ja jätettiin käsiteltäväksi illan videokonferenssiin. 

Harjoituksia CMS-datalla.

Pääsimme myös vierailemaan ilmaisinlaboratorioon, jossa tutustuimme ilmaisimen toimintaperiaatteeseen. Lisäksi käytimme yksinkertaista ilmaisinta, jonka rakentamisessa oli hyödynnetty mm. alumiinitölkkiä ja sähkökärpäslätkää. 

Alumiinitölkistä rakennettu ilmaisin käytössä.

Päivän lopuksi osallistuimme videokonferenssiin yhdessä CERN:in tutkijoiden sekä kroatialaisten ja belgialaisten opiskelijoiden kanssa. Kävimme läpi CMS-datan avulla saatuja tutkimustuloksia ja saimme esittää kysymyksiä CERN:in tutkijoille. Päivän aikana opitut asiat kerrattiin yhteisen tietovisan avulla, ja kaikille osallistujille jaettiin diplomit. Kokonaisuudessaan päivä oli haastava mutta antoisa.

Tapahtumaan osallistuneet Onni Paloheimo, Wiivi Lindström, Lotta Salonen, Essi Laakko ja Noemi Peura.

Teksti: Essi Laakko

Kuvat: Lotta Salonen ja Essi Laakko

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s