Kokeellisia töitä fysiikassa 

Fysiikan opetuksen eräänä tavoitteena on, että opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa kokeellisia tutkimuksia yhteistyössä muiden kanssa. Lisäksi on tärkeää, että opiskelija osaa käsitellä, tulkita ja esittää tutkimusten tuloksia sekä arvioida niitä ja koko tutkimusprosessia.

Lähiviikkoina fysiikan kursseilla on mm. määritetty rypsiöljyn tiheys, määritetty vedenkeittimen hyötysuhde, tehty videoanalyysia pallon putoamisliikkeestä sekä tutkittu voima-anturin avulla kitkavoimia.

Kuva1.JPEG
Veden keittimen hyötysuhteen määrittäminen työn alla.

FY03 Sähkö -kurssilla opiskelijat määrittivät kokeellisesti vedenkeittimen hyötysuhteen. Työssä mitattiin veden massa, veden lämpötila ennen ja jälkeen lämmittämisen, veden lämmitysaika sekä laskettiin sähköenergia ja veden lämmittämiseen kuluva energia. Lopputuloksena ilmoitettiin vedenkeittimen hyötysuhde ja arvioitiin saatua tulosta ja sen oikeellisuutta.

Kuva2.JPEG
Veden lämpötilan mittaaminen vaatii tarkkuutta.
Kuva3
Kitkatyön koejärjestely.

FY04 Voima ja liike -kurssilla tehtiin kitkatyö. Kitkatyön tarkoituksena on ymmärtää lepokitkan, lähtökitkan ja liukukitkan erot ja määrittää kokeellisesti lähtökitkakerroin ja liukukitkakerroin. Työssä puukappaleen päälle astetaan punnus ja kiinnitetään tietokoneeseen kytketty voima-anturi kappaleeseen.  Voima-anturilla vedetään kappaletta tasaisesti liikkeelle ja tulkitaan tietokoneen mittausohjelmaan saatavaa voimakuvaajaa.

Kuva4.JPEG
Opiskelijat kitkavoimia mittaamassa.

Kuvat ja teksti: Fysiikan opettaja Jarkko Sievi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s