Minna Canthin päivä

Tiistaina 19.3. vietetään kirjailija Minna Canthin päivää. Sibelius-lukiossa opiskellaan Canthin viitoittamalla tiellä joka päivä!

Minna Canth (1844–1897) oli oman aikansa radikaali ajattelija, joka työskenteli laadukkaan koulutuksen eteen ja etenkin tyttöjen koulutusmahdollisuuksien parantamiseksi. Canth oli myös aktiivinen sääty-yhteiskunnan vastustaja ja vähäosaisten puolustaja.

IMG_1002

Novellissaan Lain mukaan (1889) Canth kuvaa kulutuskulttuurin ihmisten maailmankuvalle aiheuttamia ongelmia – paljon ennen nykymuotoista konsumerismia. Canth oli siis monilla tavoin edellä aikaansa.

Jotkin Canthin käsitykset tuntunevat nykyihmisistä vanhanaikaisilta, esimerkiksi hänen tiukka seksuaalimoraalinsa. Toisaalta hän kannatti avointa terveys- ja seksuaalikasvatusta ja oli moraalikysymyksissäkin ennen kaikkea tasa-arvon kannalla. Canth ei pelännyt ilmaista epäsuosittujakaan mielipiteitä lehtijutuissaan, näytelmissään ja novelleissaan.

IMG_1005

Mielipiteen ilmaisuun ja kriittiseen kansalaisuuteen kannustetaan myös lukiokoulutuksessa. Valtakunnallista lukion opetussuunnitelmaa lukiessa huomaa, että suomalaisessa koulutuksessa noudatetaan muitakin Canthin edustamia periaatteita. Lukiokoulutuksen tehtävä on laaja-alaisen yleissivistyksen vahvistaminen – tietysti sukupuoleen katsomatta.

Koulutus pohjautuu suomalaiselle sivistysperinteelle, josta todetaan OPS:ssa näin:

”Sivistys on yksilöiden ja yhteisöjen taitoa tehdä ratkaisuja eettisen pohdinnan, toisen asemaan asettumisen ja tietoon perustuvan harkinnan avulla. Sivistykseen kuuluu taito ja tahto käsitellä inhimillisten pyrkimysten ja vallitsevan todellisuuden välisiä ristiriitoja eettisesti, myötätuntoisesti ja ratkaisuja etsimällä. Sivistys ilmenee huolenpitona, avarakatseisuutena, laaja-alaisena todellisuuden hahmottamisena ja sitoutumisena toimintaan myönteisten muutosten puolesta. Lukion sivistysihanteena on pyrkimys totuuteen, inhimillisyyteen ja oikeudenmukaisuuteen.”

Lauseet voisivat hyvin olla Minna Canthin kynästä!

IMG_1009

Sibelius-lukiossakin opiskellaan siis joka päivä Canthin hengessä. 🙂

Kuvissa näkyy sibeliuslukiolaisia kirjoittamassa äidinkielen tehtäviään. ÄI3-kurssilla on muun muassa kirjoitettu omavalintaiseen runoon pohjautuvaa, henkilökohtaista esseetä, sekä draamatyö, jossa analysoidaan ja tulkitaan näytelmää. Aika moni 3-kurssilainen valitsi luettavakseen Minna Canthin Anna Liisan (1895).

IMG_1008

Hyvää Minna Canthin ja tasa-arvon päivää kaikille!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s