”Jazz has always been a global language” – matkareportaasi muku5 kurssin Lontoon matkalta

Marraskuun lopussa muku5 / All that Jazz -kurssin 12 opiskelijaa, opinnonohjaaja Minna Juntunen sekä allekirjoittanut pääsivät tutustumaan Brexit-prosessissaan kärvistelevän ”JuuKein” pääkaupunkiin.  Kansainvälisen jazzfestivaalin – matkamme pääkohteen – häkellyttävä esiintyjäkaarti ulottui Downbeat-listojen kärkipaikoilta kansainyhteisömaiden edustajiin sekä vasta toisella kymmenellä oleviin, kotimaisiin tulevaisuuden tähtiin.  Ohjelman 350 tapahtumaa levittäytyi yli 60 tapahtumapaikkaan eri puolelle Lontoota.

Screenshot 2018-12-06 17.28.35
Matkalla Southbankiin ihmeteltiin kehittyvää Itä-Lontoota jokea ylitettäessä.

Tuotannosta vastaavan Serious-säätiön ykköskumppani ja festivaalin pääsponsori on  jo kymmenettä vuotta sveitsiläinen EFG pankki.  Vaikuttava tulos syntyy jaetusta uskosta inspiroivaan jazzin dynamiikkaan: luovuus, vapaus ja innovaatio kasvavat toimivasta kollektiivin, yhteistyön ja moninaisuuden alustasta.  Koordinaatteina tällä kartalla toimivat esimerkiksi Jason Moranin 1. maailmansodassa taistellekin kunnostautuneen luutnantti James Europen soittokunnan musiikkiin pohjaava projekti ja hiphop-vaikutteiset fuusiokokoonpanot samoin kuin Afrikan eri maista peräisin olevat kokoonpanot ja muusikot.

Festivaali vaikuttaa kaupunkikulttuuriin monella tapaa: valistamalla eri-ikäistä jazzyleisöä monin tavoin, tukemalla ja ohjaamalla tulevia tekijöitä, tarjoamalla showcase-estradeja esiintyjille sekä ammatillisista että harrastuspohjaisista koulutusohjelmista.  Tutustuimme kiintoisan big band-ohjelmiston äärellä esim. 14-19 vuotiaista koostuvaan, harrastuspohjaiseen Wadsworthin big bandiin sekä Trinity Collegen ja Laban-tanssikoulun ammatillisesti suuntautuneeseen kokoonpanoon.

Tilaisuuksia oli niin suurten taidekeskusten, kuten Southbank ja Barbican, konserttisalien ja aulatilojen ohella pop-up-kohteissa ja uusille yleisöille tarkoitetuissa baareissa ja klubeissa.  Meitä viehätti mm. maanalainen pop up-tila ja Empirical-yhtyeen musiikki Old Street-asemalla ja Lontoon sinfoniaorkesterin vaihtoehtotila hienosti remontoidussa St. Luke-kirkossa.

Screenshot 2018-12-06 17.35.38.png
Empirical-yhtye pop up-tilassa.

Barbicanin ’brutaalin’ betoniarkkitehtuurin suojissa kuulimme viimeisenä päivänä eteläafrikkalaisen Abdullah Ibrahimin ja Ekaya-yhtyeen hienon konsertin.  Iäkkään, mutta tyylillisesti yhä tinkimättömän maestron johtama ’revisited’ -ohjelma yllätti: yksi globaalin musiikkituotannon ja kehittyvän jazzilmaisun historiallinen kausi soi kuultaville kuin testamentti: harkittuna sävellyksen ja improvisoinnin kudelmana se toikin mieleen Beethovenin myöhäistuotannon.

Barbicanin aulassa oli myös hieno Nordic Jazz Comets -katselmus.  Siinä Signe-yhtyeessä kuultiin myös oman koulun alumneja Selma Savolaista ja Kaisa Mäensivua.  Yhtye täydensi hienosti festivaalin laajaa, kansainvälistä naisartistivalikoimaa sen ohella, että jazzin pohjoinen ulottuvuus ja tulevaisuus soitettiin näin kartalle.

Screenshot 2018-12-06 17.37.23.png
Kiinnostava ohjelma, kiehtova tila: muodon ja sisällön kohtauspaikka Itä-Lontoossa St.Lukes’s, jonne Emma-Jean Thackrey oli koonnut kiintoisan ohjelman.

Niin konserteissa kuin oheistapahtumissa nousevat kyvyt ja monenlaiset muusikon oheistaidot kävivät ilmi ja niitä pyritään kehittämään soittamisen ohessa osana koulutusohjelmia ja lyhyillä kursseilla.  Nyt jännitetään, millaiseen ratkaisuun kiihkeä brexit-keskustelu päättyy ja millaiset ovat seuraukset opiskelun ja työn kannalta!

Festivaalin puitteissa saimme tutustua monenlaisiin ammatteihin ja toimintoihin, joita myöden huikea tapahtuma tuotetaan.  Tätä esitteli omalta osaltaan Serious-organisaation Talent Development-ohjelmasta vastaava Rob Farhat.  Erityisiä kohderyhmiä tänä vuonna olivat naiset ja leikki-ikäiset taapertajat sekä Karibian alueelta metropoliin muuttaneet.

Screenshot 2018-12-06 17.33.43.png
Rob Farhat esitteli meille kiintoisaa Talent Development-ohjelmaa.
Screenshot 2018-12-06 17.31.56.png
Kestävää kehitystä rakennetaan myös festivaalilla.

Suomen Lontoon instituutin toiminnasta kulttuurin ja kasvatuksen alalla saimme tietoa Ninni Lehtiniemeltä käydessämme Charing Cross-aseman pohjoispuolella sijaitsevalla ja kovaa tahtia kehittyvällä alueella sijaitsevassa toimipisteessä.

Vaikkemme onnistuneet vierailemaan musiikkialan koulutuspisteissä, saimme käsityksen jazzin opintomahdollisuuksista eri oppilaitoksissa Lontoossa, joiden alumnit tulivat tutuksi myös festivaaliohjelmassa.  Jatko-opinnoista ylipäätään saatiin tietoa Anita Waltonilta vieraillessamme Itä-Lontoossa sijaitsevassa Queen Mary -yliopistossa.

Screenshot 2018-12-06 17.59.14.png
Opinto-ohjaaja Minna Juntunen Imperial Collegen edessä.
Screenshot 2018-12-06 17.59.30.png
Muku-tunneilta tuttu Royal Albert Hall tarjoaa kulttuuria kaikille kaikkialta.

Festivaalin kotisivut:

https://efglondonjazzfestival.org.uk/events/full-listing 

https://efglondonjazzfestival.org.uk/events/baldvin-snaer-quintet-signe-i-just-came-from-the-moon-bouncealarm-don-qui-five

https://efglondonjazzfestival.org.uk/results?q=abdullah

Teksti ja kuvat: Marjut Haussila

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s