Seppo Kantonen, alumni /YO’82, kävi kertomassa marraskuun alussa Marjut Haussilan MUKU 5 kurssin opiskelijoille urapolustaan. ”Maalta kaupunkiin” tullut klasaripianisti halusi Liisankadulle tultuaan oppia soittamaan ”mahdollisimman vaikeaa jazzia” Anssi Tikanmäen liidaamassa bändissä.
UMOn pianistina pitkään vaikuttanut Kantonen kertoi olleensa palkkaa saava freelancer. Hän piti osuuskuntamallia taiteilijan työnkuvaaa ajatellen yrittäjyyttä sopivampana. Työssä oppiminen erilaisissa musakuvioissa on ollut hänen korkeakoulunsa: Sibelius-Akatemian jazzosastollakin hän viihtyi vain puolisen vuotta, mutta on nyttemmin toiminut siellä opettajana. Oivallus yleissivistyksen merkityksestä on peräisin omasta kodista, mutta myös musiikilliset kokemukset ovat johdattaneet tuumailemaan ja löytämään näin sisältöä elämäään ja musiikkiin, jonka ilmiökentässä rajat ovat hävinneet.
Monipolvisen uran myötä näkemykseksi kypsynyt informaatio ja kokemus löysikin tuolloisessa saksan luokassa kiinnostuneet kuulijat, samalla kun saatiin tutustua muutamaan kotimaisen musiikkiskenen keskeiseen toimijaan. Sibelius-lukionkin vuonna 2006 järjestettyyn 100-vuotisjuhlaan En soisi sen päättyvän-esityksen koulullemme sovittanut Otto Donner sai kiitokset mentorina, joka auttoi löytämään musiikin ydinkysymykset. Musiikin ympäriltä voikin oppia monenlaista hyödyllistä tietoa ja taitoa, jonka varaan oma muusikkous sitten kasvaa ja kehittyy. Eteläisen Afrikan timbila-musiikin ominaispiirteet, mm. korvakuulolta oppiminen ja nuotintamattomat hahmotuskeinot, tulivat tutuksi Eero Koivistoisen kokoonpanossa. Kantonen viihtyy sideman-roolissaan, missä musiikillinen monipuolisuus voikin yllättää kuulijan jännittävinä ratkaisuina. Oma projekti lyömäsoittaja Joonas Riipan kanssa tuo esille erilaisen taitajan urkujen äärellä. Sitä soundia jäämmekin odottamaan…
Seppo Kantosen puheista jäi mieleen se, kuinka moniosaaja ja tietäjä hän on musiikin suhteen. Hän painotti sitä, että jos jaksaa tutkia ja penkoa maailman kaikkia tietoja, saa lopputulokseksi laajentuneen näkemyksen asioista. Siitä on hyötyä, kun tarkastelee esimerkiksi erilaisten genrejen yhteyksiä. Heidi Savolainen 16d/muku 5 kurssilla
Teksti ja kuvat: Marjut Haussila