Tänä vuonna saimme ihastella 15A-luokan tanssidiplomeja Malmitalolla 19.1. Illan aikana esitettiin kaksitoista teosta, joiden parissa lukiomme tanssiabit olivat työskennelleet syksyn ajan. Tanssilinjalaiset Nelia Naumanen ja Aletta Salo pohtivat matkaansa lukiodiplomin tekijöiksi.

Kaikki abiturientit olivat valinneet erilaiset, omakohtaiset aiheet, ja lavalla nähtiin monipuolinen sekoitus tanssilajien kirjoa. Tanssijoina teoksissa toimivat pääosin 1. ja 2. vuositason taitavat tanssijat, ja muutamissa teoksissa musiikista vastasivat koulumme ihanat muusikot.

Lukion tanssidiplomit koostuvat kolmesta osata: kirjallisesta tutkielmasta, tanssillisesta tehtävästä sekä tiivistelmästä, jossa koreografi pohtii omaa tanssillista työtään. Diplominäytöksessä nähtiin abien tanssilliset tehtävät. Tanssidiplomi vastaa ylioppilaskirjoituksia taito- ja taideaineissa, ja siitä saatava todistus tulee ylioppilastodistuksen väliin todistukseksi lukioaikaisista tanssiopinnoista.

Tänä vuonna tanssillista tehtävää olivat arvioimassa Eveliina Raaska, Johanna Kajanus sekä Leena Nordberg. Kajanus ja Norberg vastasivat tanssidiplomien ohjauksesta, ja he auttoivat jokaista hädässä olevaa abia parhailla mahdollisilla neuvoillaan.

Lukiodiplomi tuntui aluksi monesta aivan mahdottomalta tehtävältä. Tutkielmassa oli otettava monia seikkoja huomioon: mahdollinen haastateltava oli etsittävä, aihe mietittävä ja teoriaan perehdyttävä. Kaikki tuntui aluksi hyvin sekavalta, mutta perinpohjainen rakenteen läpikäyminen ja yhdessä työstäminen auttoivat jokaisen abin matkaan. Tutkielmassa lähdettiin liikkeelle aiheen pohtimisesta, jonka jälkeen kirjoitettiin johdanto. Tästä alkoi jokaisen oma työskentely tutkielman parissa.

Vaikka tutkielman työstäminen tuntui aluksi haastavalta, kaikki hahmottui pian, ja tekstiä sekä ajatuksia syntyi kuin ilmasta. Jokaista hieman eksyksissä olevaa tanssijaa oli tukemassa koko projektin ajan ihana Johanna, jolta sai neuvoja tilanteessa kuin tilanteessa. Muut tanssijat tukivat myös jokaista, joka tarvitsi apua. Pidimme joka TaKu6-tunnilla rakkauden piiriä, jossa sai vapaasti jakaa huolensa ja ajatuksensa. Muut luokkatoverit saivat toimia neuvonantajina tukea kaipaaville. Rakkauden piiri antoi toivoa jokaiselle, eikä tutkielma enää tuntunutkaan mahdottomalta tehtävältä.

Abit pohtivat tanssillisten tehtävien aiheita alkusyksyn ja mahdollisesti jo kesän aikana, ja näin suunnittelu ja harjoittelu diplomin parissa saatiin alkuun hyvissä ajoin. Diplomeja työstettiin pääosin kouluaikana, mutta usein myös koulun jälkeen. Tanssillisen tehtävän työstäminen ei ollut niin yksikertaista, kuin saattoi aluksi kuvitella. Abien tuli itse tanssisarjojen ja -liikkeiden lisäksi ottaa huomioon monia yksityiskohtia, kuten valosuunnittelu, puvustus ja musiikin (tai musiikkien) valinta. Joillakin abeilla esityksessä oli mukana video- tai puhepätkiä, joiden sovitus esitykseen oli mietittävä tarkasti.

Monille meistä tanssillisen työn tekeminen oli myös ensimmäinen kosketus siihen, mitä koreografin työ todellisuudessa on. Pelkkien liikesarjojen tekemisen lisäksi jokaisen piti valita omaan koreografiaansa sopivat tanssijat, ja moni meistä heittäytyikin kohti tuntematonta valitessaan diplomeihinsa myös ennestään tuntemattomia tanssilinjalaisia. Vuositasojen välinen yhteistyö kuitenkin toimi, ja olimme kaikki enemmän kuin tyytyväisiä tanssijoihimme.

Teokset valmistuivat onneksi ajallaan, ja kaikki tuntuivat olevan tyytyväisiä omiin töihinsä. Koreografin mielestä teoksessa on aina jotain, jonka olisi voinut tehdä paremmin, mutta onneksi kokonaisuus ratkaisee. Koreografiaa työstäessä jokaisen oli välillä käytävä pienen kriisin ja paniikin partaalla, jotta pääsi taas jatkamaan entistä oppineempana. Pikkuhiljaa jokaiselle koreografille hahmottui diplomin kokonaisuus, eikä neuvoja enää kaivattu. Jokainen abi suoriutui upeasti haastavasta matkasta. Työn näkeminen valmiina lavalla oli uskomaton tunne. Kaikki työ oli itse tehtyä ja pohdittua. Kaikki näytti valmiina hyvältä, ja koko esityspäivän koreografit kannustivat toisiaan ja tsemppasivat tanssijoitaan.

Tanssidiplomit opettivatkin meille sen, ettei turhasta kannata ottaa liikaa stressiä. Ajoissa aloittaminen on tärkeää, sillä silloin ajoittain tarpeellisellekin paniikille on aikaa. Opimme myös luottamaan tanssijoihin ja siihen, että he yrittävät aina parhaansa ja haluavat saada meidät näyttämään hyvältä. Tässä he onnistuivat mahtavasti. Diplomi opetti myös ajanhallintaa ja aikatauluttamista muiden kiireiden keskellä. Opimme myös sen, että jos yrittää täysillä ja näkee vaivaa jonkin asian eteen, se varmasti näkyy. Tämä diplomi oli yksi lukion haastavimmista mutta opettavimmista töistä, emmekä kadu hetkeäkään sen tekemistä.

Teksti: Nelia Naumanen ja Aletta Salo
Kuvat: Johanna Kajanus