Kuviselämää lukuvuonna 2015–2016

Kuvataideopettaja Alma Muukka-Marjovuo muistelee kulunutta lukuvuotta kuvaamataiteen parissa ja esittelee opiskelijoiden hienoja teoksia.

Kuvataidetta on taas syntynyt runsain määrin tunnelmallisessa viidennen kerroksen vinttiluokassa. Kuvataiteessa hyödynnettiin koulun lukukauden 2015–2016 ilmiöteemaa ”totuus, hyvyys, kauneus”. Rehtori Hannu Rantala selvitti teeman viittaavan Platonin ajatteluun ja kysymykseen siitä, miten hyväksi ihmiseksi kasvetaan. Kuvataidekasvatukseen teema sopii hyvin, sillä myös taidekasvatusliike on inspiroitunut näistä hyveistä: erityisesti vuosisadan vaihteen taidekasvatuksen mottona käytettiin samaa kolmikkoa.

Kuviksen ykköskursseilla etsitään perinteisesti omaa persoonallista kuvantekemisen tapaa. Tänä vuonna ”Minä, kuva ja kulttuuri” -kurssilla on maalattu innokkaasti omia muotokuvia, joihin alkusysäys on otettu vanhemmasta maalauksesta, useimmiten taidehistoriallisesti merkittävästä taideteoksesta.

omakuva.png
Esa Savolaisen omakuva on variaatio Unto Koistisen teoksesta Leijona.

Kakkoskurssin ”Ympäristö”-kurssilla suunniteltiin muun muassa tulevaisuuden kouluja. Aihe oli ajankohtainen, sillä ensi lukuvuonna alkava uusi lukion opetussuunnitelma on ollut koko vuoden keskusteluissa läsnä.

Kuvis1.JPG
Koulukritiikkiä: sisäkuva musiikkilukion pehmustetusta vaaleanpunaisesta harjoittelutilasta, johon opiskelija suljetaan soittamaan valkoista flyygeliä.

Kursseilla syntyi kuutisenkymmentä tulevaisuuden koulua. Mukana oli utooppisia ja dystooppisia sekä mahdollisimman tavallisia kouluja, jotka perustuivat ajatukseen, että suomalainen koulusysteemi pysyy hyvin samankaltaisena pitkään. Mukaan mahtui koulukritiikkiäkin. Syntyi muun muassa homekoulu, drive-in-koulu, avaruusaluskoulu, toisinajattelijoiden turvapaikkakoulu ja suvaitsevaisuuskoulu. Yhdessä koulussa eläimet ja ihmiset opiskelivat rinnatusten.

Kuvis3.JPG
Tulevaisuuden dystooppinen Steiner-koulu, jossa varaudutaan ydinsotaan. Maan sisään koverrettuun kouluun pääsee ryömimällä putken läpi.

Uusissa kouluissa oli tulevaisuuden opiskelijaa tukevia ratkaisuja: suuria avoimia tiloja ja uutta kvanttitekniikkaa. Erityisesti ympäristönsuojelukouluja syntyi useita. Samoin eri taideaineille yhteisiä kouluja ideoitiin.

Kuvis2.JPG
Tulevaisuuden sisäoppilaitosmuotoinen ”totuus, hyvyys, kauneus” -koulu, jossa ympäristönsuojeluasiat ovat kunnossa.

Vuodenvaihteessa kuviksessa vieraili opetusharjoittelija Eveliina Ahtiainen. Hän oli harjoittelun aikaan teoksillaan mukana Lux Helsinki -tapahtumassa. Olikin luontevaa jatkaa kuvataiteen designiin ja suunnitteluun keskittyvällä kurssilla työskentelyä valotaiteen keinoin. Opiskelijat suunnittelivat ja toteuttivat hienoja valoteoksia. Opetusharjoittelija osallistui myös ympäristöryhmän tapaamisiin. Ympäristöryhmän teemana oli tänä lukuvuonna esteettinen ympäristö.

Kuvis5.jpg
Tea Tuomen suunnittelema valaisin.

Kristiina Turtiainen opetti kuvataiteen 3-kurssin, jonka teemana oli median monimuotoisuus. Tehtävinä oli lehden aukeaman taittoa, valokuvausta, sarjakuvaa ja liikkuvaa kuvaa. Ryhmätöinä oppilaat suunnittelivat myös televisioformaatteja, joihin kuvasivat trailerit.

Kuvis6.JPG
Ryhmän Paavo Korhonen, Diego Felgueroso, Aino Szalai, Miranda Chambers ja Aari Soivio mainostuotantoa. Tässä mainostetaan kolmioviivainta.

Kuvataiteen neljännellä kurssilla opiskeltiin taidehistoriaa. Viidennellä kurssilla pystytettiin taas perinteinen taidenäyttely maratonkonsertin yhteyteen. Erityisesti Vilhelmiina Niskasen ja Marleen Hallamaan videoteokset herättivät ajatuksia. Kummassakin pohdittiin identiteettiä ja sen muodostumista. Marleen kirjoittaa:

Teokseni ”hyvyys, totuus, kauneus” sai inspiraationsa taidenäyttelykäynnistämme. Taidenäyttelyssä oli esillä valokuva kahdesta peurasta, emosta ja vasasta. Kuva oli mustavalkoinen, ja se puhutteli minua. Sain valokuvaa katsellessani idean videoinstallaatiosta, jossa esiintyy valkohäntäpeura. Teoksen tarkoituksena oli saada katsoja ymmärtämään, että kauneuden alta voi paljastua myös totuus. Disneyn tuttu Bambi kuvastaa teoksessa kauneutta, ja pieni välähdys oikeasta valkohäntäpeurasta symboloi totuutta. Bambi taas tunnetaan viattomana yksilönä, mikä kuvastaa teoksessani hyvyyttä. Joskus totuus voi olla sisältä raastavaa, ja se voi saada ihmisen jopa itkemään. Teoksessa ollut ääniraita kuvastaa totuuden paljastumista. Siinä mies itkee, mutta taustalla kuuluu rauhoittava kehtolaulu, joka lohduttaa itkevää miestä. Kehtolaulu voisi olla miehen äidin laulama.

Kuvataiteen lavastuskurssi teki ja suunnitteli Hilkka P. Goes Metsä -esityksen puvut. Sirke Savela suunnitteli punahilkkojen asut, Elli Jaakola ja Olga Kauvosaari puiden, Vilhelmiina Niskanen metsänvartijoiden, Linnea Saarikangas susien asut, ja Venla Karlsson puvusti kuoron. Maskeerauksen esitykseen suunnitteli Sumia Kinnunen. Esityksen lavasteina toimineet videot toteuttivat Linnea ja Vilhelmiina. Julisteen teki Sara Lätti.

Kuvis7.jpg
Camilla Aaltosen ”Hyvyys, Kauneus ja Totuus”.

Alma Muukka-Marjovuo

Lue myös juttu kuvataiteen lukiodiplomeista.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s