Kuorojen vuosi 2014–2015

Kuoronjohtaja Reijo Aittakumpu ja tyttökuorolainen Sanna Salo muistelevat kulunutta lukuvuotta.

KAMARIKUORON VUOSI

Kamarikuoron vuoden avasi elokuussa perinteinen Kruununhaka-päivän esiintyminen Tervasaaressa ja esiintyminen Fulbright-stipendiaateille koulullamme järjestetyssä tilaisuudessa. Syyskuusta alkaen kamista on kuultu Kansallisteatterin ylistetyssä Vanja-eno-näytelmässä: kuoro toteuttaa lähes koko esityksen musiikit ja äänimaisemat Sanna Salmenkallion säveltäminä. Lokakuussa kuoro piti leirikoulun Porvoossa ja konsertoi leirin yhteydessä Pääskytien koulussa. Syyslomalla kuoro esitti Savoy-teatterissa järjestetyssä Laulava Pohjola -konsertissa Pekka Pohjolan teoksen Agnus Dei. Lokakuussa kamarikuorolaiset esiintyivät myös Ateneumissa.

Kamarikuoro. Kuva: Minka Kallio.
Kamarikuoro. Kuva: Minka Kallio.

Marraskuussa kamis lauloi maratonkonsertissa ja joulukuussa monien joululaulukeikkojen lisäksi kuorojen yhteisessä joulukonsertissa Helsingin Vanhassa kirkossa. Lisäksi kamarikuoro ja tyttökuoro pitivät lounaskonsertin Ateneumissa suomalaisen musiikin päivänä 8.12. Lukukauden päättivät perinteiset esiintymiset eduskunnassa, Naistenklinikan vastasyntyneiden osastolla ja koulun joulujuhlassa ja -kirkossa.

Pukuhuoneessa konsertin jälkeen. Kuva: Silvia Hosseini.
Pukuhuoneessa konsertin jälkeen. Kuva: Silvia Hosseini.

Kevätlukukausi avattiin jouluisasti joululevyn äänityksillä. Tammi–helmikuun harjoituskauden jälkeen kuoro esiintyi menestyksekkäästi Nuorisoasiainkeskuksen Loiste-tapahtumassa ja sai tuomaristolta ylistävän palautteen. Samana päivänä kuoro lauloi myös Tuomasmessussa Agricolan kirkossa. Huhtikuussa kuoro oli mukana Sibeliuksen tyttäret -esityksessä, piti oman konsertin ja osallistui valtakunnallisille musiikkilukiopäiville Turussa. Huhti–toukokuun vaihteeseen ajoittunut Irlannin-matka oli vuoden päätapahtuma. Lukuvuoden päätteeksi kamis esitti Sibeliuksen Väinön virren lukion sinfoniaorkesterin ja sekakuoron kanssa.

Reijo Aittakumpu, musiikinopettaja ja kuoronjohtaja

Lue myös kamarikuorolaisen matkakertomus Kamarikuoro Irlannissa.

Antti Puumala, Benjamin Ojanen, Arttu Brax ja Linnea Nieminen keikalla. Kuva: Silvia Hosseini.
Kamislaiset Antti Puumala, Benjamin Ojanen, Arttu Brax ja Linnea Nieminen keikalla. Kuva: Silvia Hosseini.

TYTTÖKUORON VUOSI

Vaikka tänä lukuvuonna tyttökuoro ei lähtenytkään Berliiniin edellisvuoden tavoin eikä muuallekaan Suomen rajojen ulkopuolelle, rikottiin rajoja jos toisiakin yhteistyön nimissä. Lähes koko syksy harjoiteltiin yhdessä lauluyhtye Ensemble Norman kanssa heidän kymmenvuotisjuhlakonserttiaan varten, jossa myös meillä oli kunnia olla osallisina. Jokaviikkoiset treenit viiden entisen sibisläisen ja nykyisen Sibelius-Akatemian opiskelijan ohjaamina, kolmet viikonloppuharjoitukset, monien pilkkujen viilaukset, koreografian muutokset sekä lukuiset soundi-, hengitys- ja ilmesäädöt huipentuivat marraskuussa ensin Musiikkitalolla ja kahta päivää myöhemmin oman koulumme juhlasalissa pidettyihin konsertteihin.

Konsertit olivat huippumenestyksiä, ja yhteistyö iki-ihanien normalaisten kanssa nosti kuoromme uusiin ulottuvuuksiin. Kokemuksesta jäi paitsi mahtava fiilis ja monta hyödyllistä ja hyödynnettyä opetusta, myös ohjelmistoon monta kevään keikoilla kuultua hyvää kappaletta.

Tyttökuoro Musiikkitalossa. Kuva: Petra Pulli.
Tyttökuoro Musiikkitalossa. Kuva: Ville Huuri.

Joulu meni Norma-rutistuksen jälkeen vähän juosten läpi, ja suurin osa joululauluohjelmistostamme oli viime vuodelta tuttuja. Tyttökuoro oli tuttuun tapaan mukana siunaamassa lemmikkien joulun, ja tammikuussa äänitimme joululevyn ensi joulua odottelemaan. Siitä siirryimme opettelemaan niin uusia kuin vanhojakin kappaleita. Muutaman abin tilalle piti hakea sopraanovahvistusta ykkösten joukosta. Lauloimme vanhuksille Temppeliaukion kirkossa ja harjoittelimme ahkerasti. Osallistuimme Loiste-festivaaleille muiden kuorojen tavoin, ja pääsimme jatkoon kisaamaan myöhemmin keväällä Porvoon Sounds-tapahtumassa.

Huhtikuun puolivälissä kuoro piti menestyksekkään konsertin, jossa myös Vaskivuoren tyttökuoro oli mukana. Huhtikuun loppupuolella lähdimme Turkuun, jossa tänä vuonna pidettiin kansalliset musiikkilukiopäivät. Tutustuimme muiden Suomen musiikkilukioiden opiskelijoihin, kiersimme laulamassa ympäri sateista Turkua ja kannustimme sibeliuslukiolaisia sekä Logomossa että Turun torilla. Upea konsertti, johon Reijo oli suunnitellut eräänlaisen spektaakkelin tyttö- ja kamarikuoron kesken, kruunasi Turun-reissun.

Tämä kevät ei kuitenkaan ihan vielä ole paketissa. Lukuvuoden lopuksi pääsemme laulamaan oman sibisläisemme Nomi Enckellin tulevalle albumille, ja kesäkuussa konsertoimme Temppeliaukion kirkossa yhdessä San Francisco Girls Chorusin kanssa. Vuonna 2016 suuntaamme vastavuoroisesti heidän luokseen vierailulle, minnepä muuallekaan kuin San Franciscoon, aurinkoiseen Kaliforniaan! Mahtava vuosi takana, ja ehkä jopa mahtavampi tulossa.

Sanna Salo, tyttökuorolainen

SEKAKUORON VUOSI

Sekakuoro aloitti lukuvuoden valtavalla 130 laulajan joukolla. Lukuvuoden alussa kuoro esiintyi vanhempainillassa ja Krunikan festarilla. Koulun maratonkonsertissa se ällistytti massallaan ja energiallaan. Samoilla tulilla esiinnyttiin peruskoululaisille koulun avoimissa ovissa. Lukukauden päättivät kuorojen yhteinen joulukonsertti, esiintyminen Kampin palvelukeskuksessa ja joulukirkko.

Kevätlukukauden alkaessa vanhemmat laulajat alkoivat väistyä, mutta kuoro säilyi silti koulun suurimpana. Tammikuussa se ihastutti Messukeskuksen matkamessuilla laulaen ja tanssien eteläafrikkalaista musiikkia. Joululauluja äänitettiin tulevan joulun markkinoille. Maaliskuussa osallistuttiin Loiste-festarin kuorokatselmukseen – saatu palaute oli ylistävää ja kannustavaa. Toukokuussa pidettiin äitienpäiväkonsertti yhdessä tyttökuoron kanssa Kampin palvelukeskuksessa ja oma konsertti koululla. Sekakuoro huipensi kautensa konserttimatkalla Turkuun ja Saloon.

Reijo Aittakumpu

Reijo Aittakumpu. Kuva: Minka Kallio.
Reijo Aittakumpu. Kuva: Minka Kallio.

Tyttökuorokuvan kuvaajan nimi korjattu 18.5. klo 15.38.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s