Psykologian opettaja Minka Kallio kertoo Sibelius-lukion opiskelijoiden osallistumisesta kiinnostavaan Helsinki Sleep Factory -tutkimushankkeeseen.
Helsingin yliopisto viettää tänä vuonna 375-vuotisjuhlaansa. Vuoden aikana on mahdollista kuulla monia mielenkiintoisia luentoja ja osallistua erilaisiin tapahtumiin sekä seurata Helsinki Challenge -tiedekilpailua, jossa eri alojen huippututkijat pyrkivät ratkaisemaan yhteiskunnallisia ongelmia tieteellisen tutkimuksen tuottaman tiedon avulla.

Tähän mennessä yksi mielenkiintoisimmista luennoista on ollut ”Mikä on normaalia?”. Porthanian P1-sali oli täpötäynnä tuona maaliskuun iltana. Sibelius-lukion psykologian opiskelijat kuulivat huippututkijoiden puheenvuoroja muun muassa sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta, vammaisuudesta ja syömiskäyttäytymistä. Kun lopuksi yleisökysymysten aika koitti, juuri meidän koulumme opiskelijat olivat rohkeita ja uskalsivat esittää asiallisia, haastavia ja oivaltavia kysymyksiä. Olin opiskelijoistamme niin ylpeä.
Toinen inspiroiva tiedekokemus syntyi huhtikuussa, kun ryhmä opiskelijoitamme sai ainutkertaisen tilaisuuden osallistua Helsinki Challenge -semifinaalissa mukana olevaan Helsinki Sleep Factory -tutkimushankkeeseen. Tunnillemme saapui kaksi kilpailuun osallistuvaa tutkijaa: lasten ja nuorten mielenterveysasioiden asiantuntija, professori Anu-Katriina Pesonen ja nuorten unesta ja kognitiivisista kyvyistä väitöskirjaa valmisteleva Liisa Kuula-Paavola.
Unityöpajoissa opiskelijat pohtivat yhdessä tutkijoiden kanssa omaa vuorokausirytmiään, unen tarvettaan, mahdollista unen puutettaan ja sen seurauksia. Lisäksi he osallistuivat kyselyyn, jossa tiedusteltiin muun muassa kiinnostusta seurata omaa unirytmiä esimerkiksi ranneaktigrafin avulla. Tutkijat kertoivat opiskelijoille myös tutkimushankkeistaan ja uusista unitutkimustuloksista.

Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan dekaanin Arto Mustajoen mukaan suuri yleisö on ollut Unitehtaasta haltioissaan. Mustajoen pohdintoja hankkeen yhteiskunnallisista ja inhimillisistä hyödyistä voi lukea hänen blogistaan. Oli hienoa ja tärkeää olla mukana psykologian opiskelijoiden kanssa juuri tässä hankkeessa, jolla oikeasti yritetään parantaa maailmaa.
Helsinki Challenge -kilpailun voittaja ratkeaa syyskuussa 2015. Tutkijat toivottivat Unitehtaaseen osallistuneet opiskelijat tervetulleiksi finaaliin kannustamaan heitä voittoon. Ja sinnehän me takuulla menemme. Ja inspiroidumme lisää. Psykologiasta.
Teksti ja kuvat: Minka Kallio, psykologian opettaja