Teoksellaan Kiinalainen rakkaustarina (2013) valtion tiedonjulkistamispalkinnon saanut toimittaja Sami Sillanpää esiintyi eilen Sibelius-lukiossa.
Tilaisuus alkoi Elias Luukkasen säveltämällä ja sanoittamalla kiinankielisellä laululla.
Laulun jälkeen Sillanpää kertoi ulkomaantoimittajan ja kirjailijan työstä sekä erityisesti kokemuksistaan Kiinasta ja sen ihmisoikeustilanteesta. Hänen mukaansa Kiina on ristiriitojen maa: Komeat urheiluautot ja vilkkaat diskot kiinnittävät huomion Pekingin kaltaisissa suurissa kaupungeissa, jotka muistuttavat arkkitehtuuriltaan New Yorkin Manhattania. Päällepäin ei näy mitenkään, että maan totalitarisinen hallinto kontrolloi mediaa ja rajoittaa kansalaisten oikeuksia.
Sillanpään kirja Kiinalainen rakkaustarina kertoo Hu Jian -nimisestä ihmisoikeusaktivistista, johon toimittaja tutustui ollessaan Helsingin Sanomien Kiinan-kirjeenvaihtajana. Sillanpään kertomukset Hu’n elämästä olivat järkyttäviä: salainen poliisi alkoi tarkkailla ja uhkailla Hu’ta hänen nostettuaan esiin Kiinan ihmisoikeusrikkeitä. Lopulta Hu ja hänen vaimonsa joutuivat, ilman oikeuden päätöstä, kotiarestiin. Käytännössä heistä tuli siis vankeja omassa kodissaan.

Sillanpään mukaan toisinajattelija on Kiinassa valtion vihollinen, jolta viedään tarkkailemalla ja ahdistelemalla vapaus ja yksityisyys. Salainen poliisi valvoi jopa Hu’n vaimon synnytystä sairaalassa.
Hu’n elämän lisäksi Sillanpää kertoi Kiinalaisen rakkaustarinan kirjoittamisesta. Se ei ollut kirjoittajan mukaan helppoa. Erityisen vaativaa siitä teki valvonta: salaisen poliisin miesten huomaamatta Sillanpää onnistui aina välillä livahtamaan haastattelemaan Hu’ta, mutta joutui aina tämän kotoa poistuessaan pidätetyksi. Hän onnistui kuitenkin salakuljettamaan kameran muistikortteja ja haastattelumuistiinpanoja asunnosta piilottamalla niitä alusvaatteisiinsa.
Kiinalainen rakkaustarina ja Sillanpään esitys toivat havainnollisella tavalla esiin Kiinan pimeää puolta. Vaikka kertomukset Kiinan hälyttävästä ihmisoikeustilanteesta ja Hu’n kokemuksista ovat median välityksellä levinneet, tiukan sensuurin takia suurin osa kiinalaisista ei tiedä niistä mitään. Kiinan hallituksen mielivaltaisuuden vuoksi Hu Jian on ollut kotiarestissa jo kymmenen vuotta.